Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Nederland – Charlotte Dematons

Leeftijd: Va 4 jaar.
Thema: Nederland, zoeken
 
Samenvatting
In vogelvlucht, met een arendsoog voor detail, bestrijkt Charlotte Dematons met haar éénharig penseel iedere uithoek van ons land.

Wie Nederland openslaat wordt op de schutbladen al naar open zee gevoerd, waar de Vliegende Hollander en een walvisvaarder de wateren onveilig maken. Op een heiige zomerse ochtend gaat de kijker bij het Haringvliet aan land om de rest van het jaar zijn tocht door Nederland te vervolgen. Van hagepreek tot bokkenrijders, van Madurodam tot het Achterhuis, van Koninginnedag in Marken tot bloeiende bollenvelden - historie, verhalen en kinderliedjes, tradities, eigenaardigheden en kwinkslagen, alles is in Nederland gevangen.

Maar ook wat ons land zo eigen maakt: van pensionada's in uniseks regenjacks op de fiets tot een oma in Friesland die met haar rollator tussen de taferelen van Avercamp, Brueghel en Bosch door zwiert. En natuurlijk is de multiculturele samenleving tot in de grappigste details weergegeven.
Leessetting
Charlotte Dematons, bekend van de bijzondere tekstloze prenten- en zoekplatenboeken ‘Sinterklaas’ en ‘De gele ballon’, neemt je ook nu weer mee op reis. Dit keer is het een reis over Nederland.
 
Met een knipoog naar haar eigen werk komen ook de gele ballon en een Zwarte Piet steeds terug. Ze speelt met locaties, maakt fraaie composities, alsof de omgeving er altijd al zo uitzag. En elke prent heeft een heel eigen sfeer: de schitterende herfstkleuren van het Nationale Park De Hoge Veluwe, vuurwerk met oudejaarsavond dat van de pagina’s afspat of de desoriënterende mist die voor een kettingbotsing op de snelweg zorgt. De gelaagdheid in de prenten (canon, grapjes, beeldcitaten) maakt het boek keer op keer zeer de moeite waard, voor jong en oud.
 
 
Speltip
Speel het spelletje Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Op elke bladzijde is zo veel te zien dat je niet gekeken raakt.
Op elke plaat is minstens één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. En - Charlotte eigen - het zoekboek wordt gecompleteerd met zeven terugkerende figuurtjes: de tweeling Sietse en Hielke met hun Kameleon, een tuinkabouter, een reiger, een geel camperbusje, de kleine kapitein met zijn Nooitlek, Zwarte Piet én de overbekende gele ballon...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten